Till senaste kommentaren

Vilka av era produkter är berikade med B12-berikning?

Hej! Vilka av era produkter är berikade med vitamin B12?

Kommentarer

 • Hej Ylva,

  Vi har tidigare diskuterat alternativet att näringsberika olika produkter i Anammas sortimentet men den diskussionen slutade i ett aktivt val att inte berika produkterna. Anledningen är främst att många veganer redan tar tillskott av olika typer av vitaminer. Olika människor äter dessutom olika mängder av exempelvis färsen per portion, det är därför svårt att göra en avvägning av hur mycket vitamin man skulle dosera per 100g för att täcka gemene mans behov, och samtidigt inte bidra till överdosering hos de som äter väldigt mycket. Det är helt enkelt en väldigt svår avvägning och vi har därför sagt att varje konsument själv bör ta ansvar för sitt personliga vitaminintag i det här fallet.

  När vi har ställt frågan till våra konsumenter med berikade produkter visar det sig att majoriteten inte tycker att vi som livsmedelsföretag ska lägga oss i konsumenternas vitaminintag, utan detta vill man ta ansvar för själv. Det är väldigt många veganer och vegetarianer som tar B12 tillskott och därför är man intresserade av att köpa berikad mat för då har man inte koll på hur mycket man får i sig. Därför har vi beslutat oss för att inte berika Anammas produkter.

  Allt gott💚
  Bernadetta
 • Hej! Tack för svar! Jag förstår men jag ser farhågor med att inte B12-berika:
  1) Att jag som dietist - som gärna förespråkar er formbara färs - åsamkar mina patienter B12-brist. Det kommer ju också att slå tillbaka på era produkter i så fall.
  Jag vill ogärna krångla till det med att samtidigt rekommendera tillskott av B12. Då tror jag patienter drar öronen åt sig och fortsätter med kött.
  Varför skulle inte ni berika, när växtmjölksföretagen berikar, så det motsvarar mjölk?

  2) Att min semiveganske sambo med tiden drar på sig B12-brist. Han vägrar B12-tillskott och jag har inte klurat ut hur jag kan smuggla i honom det.

  Snälla - berika! Hälsans kök gör ju det!


Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.