Ingredienser

Hej, såg inslag på Nyhetsmorgon TV4, idag 6 dec, om processad vegomat,
ser att er färs som jag ofta använder innehåller "ärtprotein" eller "sojaprotein" och enligt inslaget är då större delen av ärtan eller bönan borttagen.
Går det inte att behålla HELA ärtan i färsen?
Vad gör ni med resten av ärtan/bönan när ni "processat fram" själva proteinet?

Eva

Kommentarer

 • Hej Eva,

  Tack för att du kontaktar oss och är intresserad av vår process!

  Vi har också sett inslaget och ifrågasätter lite varför Nyhetsmorgon inte tar in experter på växtbaserad näringsrik mat också, istället för att låta bara ena sidan komma till tals. Det blir onyanserat och en lite tråkig vinkel att växtbaserad mat är sämre.

  Med det sagt vill vi gärna förklara vår process och våra produkter så att du ska kunna känna dig trygg med ditt val av Anamma.

  Anammas produkter är oftast bättre för både hälsa och klimat än motsvarande processade köttalternativ. Våra produkter har bland annat lägre andel mättat fett och ofta lägre saltnivå.
  Men de är såklart mer processade än till exempel en råbiff.
  Men processad mat i sig är inte alltid en dåligt sak, det betyder bara i princip att man har hanterat och modifierat ingredienserna för att passa för industriproduktion. Och det gäller ju all färdigmat, från fiskbullar och prinskorv till glass och färskost.

  Först vill vi förklara vad vårt sojaprotein är.
  Anamma köper inte in hela bönor från våra odlare utan vi köper in sojaprotein som vi sedan använder i våra recept.
  Efter skörd förbereds sojabönorna genom att tvättas, skalas och krossas till små flingor.
  Flingorna avfettas genom att separera oljan i sojabönorna från resten av massan.
  Därefter avskiljs kolhydrater och sockerarter för att koncentrera upp sojaproteinet.
  Sojaproteinet torkas och males till ett fint pulver, vilket är den slutgiltiga produkten med en proteinhalt mellan cirka 50-90%.
  Genom en process som kallas extrudering kan man tillverka flingor eller granuler av pulvret och därmed uppnå olika former och storlekar på sojaproteinet. Detta är samma typ av process som används för att göra exempelvis cornflakes.
  Det är dessa flingor vi sedan köper in.
  Om vi hade hanterat denna process själva hade det inneburit väldigt mycket mer transporter, så vi är glada att vi kan köpa in sojaproteinet i så koncentrerad form för att minimera transporterna.

  Att använda sig av hela sojabönan eller ärtor ger en helt annan produkt än Anammas.
  Kanske har du själv testat att äta eller göra bönbiffar, det blir en väldigt god slutprodukt men det blir inte alls som t.ex. biffar av Anammas färs.
  Anledningen till att produkter som Anamma finns är för att det finns en efterfråga på substitut för kött i olika rätter.
  Det är därför det finns t.ex. burgare, för att våra konsumenter vill kunna äta samma mat som alltid men utan kött.
  Det är klart att det är gott med en burgare på bara bönor men det blir inte samma sak i smak eller konsistens eller känsla.

  Vi har tidigare diskuterat alternativet att näringsberika olika produkter i Anammas sortimentet men den diskussionen slutade i ett aktivt val att inte berika produkterna. Anledningen är främst att många som helt eller delvis utesluter kött redan tar tillskott av olika typer av vitaminer.
  Olika människor äter dessutom olika mängder av exempelvis färsen per portion, det är därför svårt att göra en avvägning av hur mycket vitamin man skulle dosera per 100g för att täcka gemene mans behov, och samtidigt inte bidra till överdosering hos de som äter väldigt mycket.
  Det är helt enkelt en väldigt svår avvägning och vi har därför sagt att varje konsument själv bör ta ansvar för sitt personliga vitaminintag i det här fallet.

  Vi hoppas att detta ger dig svar på dina frågor, tveka inte att återkomma om det är något mer du undrar över!

  Ha en fin dag!
  Sofie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.