Till senaste kommentaren

Kartläggning om ultraprocessad mat i EU

Hej!

SvD släppte nyligen en artikel om en kartläggning som skett inom EU överultraprocessad mat. Där hamnar Sverige i toppen. De nämner bland annat färdigmat och köttsubstitut som en del av anledningen. Min fråga till er är om era produkter räknas in i denna kategori av mat?

Den produkt jag är mest intresserad av att veta om den räknas in är er formbara färs som är oslagbar som köttsubstitut till vegobollar. 

Länkar:
https://www.svd.se/pizza-och-korv--svenskar-ater-mest-skrapmat-i-eu
https://www.svd.se/forskare-ultraprocessad-mat-farligare-an-folk-tror
Matilda

Kommentarer

 • Det finns ingen vedertagen definition för processad eller ultraprocessad mat. Anammas produkter som t ex vegokorv och vegoburgare är oftast bättre för både hälsa och klimat än motsvarande processade köttalternativ (de har bl a lägre andel mättat fett och ofta lägre saltnivå), men de är mer processade än en rå biff.
  Våra produkter är mestadels tänkta som ett alternativ till kött, och ska inte ersätta råa grönsaker och baljväxter på tallriken. Vi rekommenderar en varierad kost med lagom nivåer av fett, kolhydrater och protein.

  Vi är ödmjuka inför att området växtbaserade alternativ är ett nytt område där vi som verkar i branschen hela tiden bygger på oss ny kunskap och vi är en del av att driva forskningen inom växtbaserade livsmedel framåt. Anamma ägs av Orkla Foods Sverige som är en del av det tvärvetenskapliga forskningscentret Pan Sweden, vas mål är att skapa en förståelse och en verktygslåda för att i framtiden skapa goda och hållbara växtbaserade produkter med påvisade positiva effekter för hälsan. Du kan läsa mer om projektet PAN Sweden här.
  Carly
 • Väldigt relevant fråga, men ytterst märkligt att Anamma inte svarat. Äter själv väldigt mycket av Anammas produkter, men kommer inte att fortsätta med det förrän jag ser ett svar. Kommer också att dela detta inlägg i mina sociala media. Höj er Anamma!

  Håkan
  Håkan Söderkvist
 • Hej Håkan,

  Livsmedelsverket granskade också artiklarna i SvD och svarar på denna sidan att sättet man klassat svenskarnas konsumtion av ultraprocessade livsmedel på är felaktig
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-forvaring-hallbarhet/tillagning/ultraprocessad-mat.
   
  Ultraprocessad mat
  Chips, glass, godis, pommes frites och korv kallas ofta ultraprocessad mat
  www.livsmedelsverket.se
  De Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) uppdaterades 2023. Då tittade man särskilt på ultraprocessade livsmedels effekter på hälsan. Man konkluderade att begreppet "ultraprocessade livsmedel" inte är väldefinierat och inte tillräckligt underbyggt för att man ska kunna ge några kostråd kopplade till begreppet. Istället räcker det väl med övriga kostråd som handlar om att hålla nere på energirika men näringsfattiga livsmedel med högt innehåll av socker, salt och mättat fett. Anammas produkter har lågt innehåll av socker, salt och mättat fett, vilket nyckelhålsmärkningen är ett bevis på. Dessutom lägre innehåll av de ohälsosamma näringsämnena än motsvarande köttprodukter.
  Livsmedelsverket har också i samband med att de utifrån nya NNR ska ta fram nya nationella kostråd också tittat särskilt på produkter som ska ersätta kött. Rapporten är inte släppt ännu, utan förväntas komma efter sommaren. Det vi tagit del av ifrån rapporten är att Livsmedelsverkets genomgång visar att det är stor skillnad i näringsinnehåll i köttsubstitut och att man inte kan dra alla produkter över en kamm. Därför menar vi att nyckelhålsmärket är ett bra sätt att hitta rätt i hyllan.

  Ha en fin dag!
  Emilia
 • Tack för snabb återkoppling och ett utförligt svar.
  Vänligen Håkan
  Håkan Söderkvist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.