Metylcellulosa

Hej, jag har lite frågor kring eran ärtfärs. Det står att det är endast 23% ärta i färsen, men vad är då merparten av den resterande fysiska uppbyggnaden?

Vad är metylcellulosan? Jag läser på Livsmedelsverket att det är kemiskt framställt från växtcellulosa, men vad innebär det? Vad är det för process cellulosan går igenom och vilken form har den när processen är färdig och ska in i era produkter?
Siri

Kommentarer

 • Hej Siri!

  Tack för bra frågor!

  Sojaproteinet vi använder oss utav köper vi i torkad form, på så sätt behöver vi inte transportera stora mängder vatten från våra leverantörer vilket är fördelaktigt ur miljösynpunkt. För att vi skall kunna använda sojaproteinet i våra anläggningar måste vi först tillsätta vatten som sojaproteinet kan svälla ut i.
  För att ta reda på hur mycket vatten en produkt består av kan man lägga ihop näringsvärdena för 100g av produkten. Återstoden kommer alltid, oavsett produkt och tillverkare, till absolut största delen att vara vatten.

  Anamma är, och kommer alltid vara, veganskt, och därför är ägg aldrig ett alternativ för oss.
  Cellulosa finns naturligt i växternas cellväggar och är en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. Det används som förtjockning- och stabiliseringsmedel och är tillåten i olika sorters livsmedel. I vårt fall används metylcellulosa för att kunna göra produkter utan äggvita.

  Vi har provat hundratals olika sätt att bli kvitt äggvita i produkterna. Potatismjöl exempelvis delar problemet med det flesta andra bindemedel, nämligen att det inte fungerar fullt ut i en matfabrik, där behandlingen av produkterna ibland blir lite tuff. Vi har valt metylcellulosa för att det fungerar och att det inte tas upp av kroppen vilket gör att den (trots att den är en tillsats) inte är tveksam ur ett hälsoperspektiv.

  Återkom om du har fler frågor!

  Ha en fin dag!
  Josefin
 • Hej
  Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. är denna utvunnen ur potatis? finns det potatis i er vegokorv 4540444477?
  ulrika
 • Hej Ulrika,

  Cellulosa( Metylcellulosa E461 ) finns naturligt i växternas cellväggar och är en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. Det används som förtjockning- och stabiliseringsmedel och är tillåten i olika sorters livsmedel. I Anammas fall används metylcellulosa för att kunna göra produkter utan äggvita.

  När man ätit metylcellulosa absorberas det inte av tarmarna utan passerar ostört genom mag-tarmkanalen. Den drar till sig vatten i tjocktarmen och kan därför användas mot flera olika sjukdomstillstånd i matsmältningskanalen. Metylcellulosa används också vid tillverkning av kosttillskottskapslar. Dess ätliga och icke-toxiska egenskaper gör att det blir ett säkert alternativ till gelatin.

  Ha en fin dag

  Liselotte

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.