Välkommen till Anamma kund- och supportforum
Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring våra produkter och recept. Skicka gärna in dina förslag och idéer!
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss via vårt kontaktformulär
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Anamma lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress) i max 3 år. Läs mer om vår sekretess och integritets policy
OM ANAMMA
Vår filosofi har alltid byggt på att vego-mat ska vara riktigt god och vi gör ingen skillnad på om du är vegan eller köttätare. Det är många som vill äta mat från växtriket och vår grej är att få det att hända. Därför har vi satsat allt på att göra helt vegansk mat till något riktigt gott och enkelt. Du kan läsa mer om Anamma och vårt arbete här
Tack för din fråga!
Vi använder metylcellulosa i vissa av våra produkter för att de ska hålla ihop på ett bra sätt. Metylcellulosa är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Metylcellulosa fungerar som fiber under matsmältningen och har inga kända hälsorisker. Källa: Livsmedelsverket – Äkta vara.
Mvh Monica
Cellulosa finns naturligt i växternas cellväggar och är en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. Det används som förtjockning- och stabiliseringsmedel och är tillåten i olika sorters livsmedel. I Anammas fall används metylcellulosa för att kunna göra produkter utan äggvita.
När man ätit metylcellulosa absorberas det inte av tarmarna utan passerar ostört genom mag-tarmkanalen. Den drar till sig vatten i tjocktarmen och kan därför användas mot flera olika sjukdomstillstånd i matsmältningskanalen. Metylcellulosa används också vid tillverkning av kosttillskottskapslar. Dess ätliga och icke-toxiska egenskaper gör att det blir ett säkert alternativ till gelatin.
Anamma har provat hundratals olika sätt att bli kvitt äggvita i produkterna. Potatismjöl som du föreslår delar problemet med det flesta andra bindemedel nämligen att det inte fungerar fullt ut i en matfabrik där behandlingen av produkterna ibland blir lite tuff. Vi har valt metylcellulosa för att det fungerar och att det inte tas upp av kroppen vilket gör att den (trots att den är en tillsats) inte är tveksam ur ett hälsoperspektiv.
När man söker på ämnet, så får man väldigt olika svar, vilket är oroväckande och man kan då ifrågasätta varför använda en produkt, som vi har klarat oss utan tidigare, när det finns överhuvud taget risker med tillsatts medlet?
Att utvinna det ur bomull med hjälp av syra, borde väll ställa frågetecken hos alla
E461 (E 400-499 Däck , förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel)
namn : metylcellulosa
grupp : Misstänkta
Varning : Tarmproblem . Förbjudet för spädbarn !
kommentera : Kan orsaka gasbildning och lednings störning i mag-tarmkanalen .
E461
Svåra allergiska reaktioner
Tarmstörningar
innehåller dioxin, en kemikalie som orsakar fosterskador
Cancer
Det låter inte så bra. Men vad vet jag. Är ingen forskare 😀