Till senaste kommentaren

Vad är metylcellulosa som ni använder i flera produkter?

.

Kommentarer

  • Hej Maria,

    Tack för din fråga!
    Vi använder metylcellulosa i vissa av våra produkter för att de ska hålla ihop på ett bra sätt. Metylcellulosa är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Metylcellulosa fungerar som fiber under matsmältningen och har inga kända hälsorisker. Källa: Livsmedelsverket – Äkta vara.
  • Cellulosa förekommer i cellväggarna hos växter. Ren cellulosa är ett vitt ämne med fiberkaraktär som kan absorbera vatten. Kemiskt är det en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Mikrokristallin cellulosa framställs från cellulosa eller bomull som behandlats med syra. De övriga ämnena kallas cellulosaderivat och framställs ur cellulosa i kemiska processer. Förtjocknings- och stabiliseringsmedel. E 468 får endast användas till kosttillskott och som bärare till bordssötningsmedel. Övriga får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs.
    Tii
  • Hej, när ni skriver metylcellulosa så är det väl det "äkta" och inte det  syntetiska ni menar?
    Mvh Monica
    Monica Petersson
  • Hej Monica,

    Cellulosa finns naturligt i växternas cellväggar och är en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. Det används som förtjockning- och stabiliseringsmedel och är tillåten i olika sorters livsmedel. I Anammas fall används metylcellulosa för att kunna göra produkter utan äggvita.

    När man ätit metylcellulosa absorberas det inte av tarmarna utan passerar ostört genom mag-tarmkanalen. Den drar till sig vatten i tjocktarmen och kan därför användas mot flera olika sjukdomstillstånd i matsmältningskanalen. Metylcellulosa används också vid tillverkning av kosttillskottskapslar. Dess ätliga och icke-toxiska egenskaper gör att det blir ett säkert alternativ till gelatin.

    Anamma har provat hundratals olika sätt att bli kvitt äggvita i produkterna. Potatismjöl som du föreslår delar problemet med det flesta andra bindemedel nämligen att det inte fungerar fullt ut i en matfabrik där behandlingen av produkterna ibland blir lite tuff. Vi har valt metylcellulosa för att det fungerar och att det inte tas upp av kroppen vilket gör att den (trots att den är en tillsats) inte är tveksam ur ett hälsoperspektiv.
    Bernadetta
  • Vilka växter växtdelar ingår i metylcellulossa E 461
    Christina Persson
  • Inte helt ofarligt. Min fru hamnade tre dagar i säng med enorma magproblem efter att ha ätit en produkt innehållande Metylcellulosa
    När man söker på ämnet, så får man väldigt olika svar, vilket är oroväckande och man kan då ifrågasätta varför använda en produkt, som vi har klarat oss utan tidigare, när det finns överhuvud taget risker med tillsatts medlet?
    Att utvinna det ur bomull med hjälp av syra, borde väll ställa frågetecken hos alla

    E461 (E 400-499 Däck , förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel)
    namn : metylcellulosa
    grupp : Misstänkta

    Varning : Tarmproblem . Förbjudet för spädbarn !
    kommentera : Kan orsaka gasbildning och lednings störning i mag-tarmkanalen .

    E461
    Svåra allergiska reaktioner
    Tarmstörningar
    innehåller dioxin, en kemikalie som orsakar fosterskador
    Cancer
    Tommy Leo
  • HEj! Metylcellulosa är väl inte alls naturligt alls, utan räknas till ultraprocessad mat. https://www.svd.se/pizza-och-korv--svenskar-ater-mest-skrapmat-i-eu
    Sara
    1. Metylcellulosa (E461). Syntetiskt framställt konsistensmedel av ren cellulosa som utvunnits ur pappersmassa eller bomullsfiber som ska ge produkten ett tuggmotstånd som liknar köttets. Cellulosan hettas upp i en natriumhydroxidlösning och behandlas med gasen klormetan, vilket ger en geléartad konsistens när den blandas i kallt vatten, men stelnar när den vegetariska burgaren eller korven lagas till.

      Det låter inte så bra. Men vad vet jag. Är ingen forskare 😀
    Mico

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.