Till senaste kommentaren

Vad som används och inte utav ärtorna och bönorna

Varför använder ni inte hela ärtor och bönor? Skulle inte produkterna bli näringsrikare då?
Går det inte att göra gediget köttsubstitut om ni använder allt eller finns det ett annat skäl?

En annan minst lika viktig fråga är vad händer med det som inte blir del av slutprodukterna? Blir de delarna av bönor och ärtor till djurfoder?
Magnus

Kommentarer

  • Hej Magnus,

    Tack för att du kontaktar oss!

    Anamma köper inte in hela bönor från våra odlare utan vi köper in sojaprotein som vi sedan använder i våra recept.
    Efter skörd förbereds sojabönorna på samma anläggning de skördas genom att tvättas, skalas och krossas till små flingor.
    Flingorna avfettas genom att separera oljan i sojabönorna från resten av massan.
    Därefter avskiljs kolhydrater och sockerarter för att koncentrera upp sojaproteinet.
    Sojaproteinet torkas och males till ett fint pulver, vilket är den slutgiltiga produkten med en proteinhalt mellan cirka 50-90%.
    Genom en process som kallas extrudering kan man tillverka flingor eller granuler av pulvret och därmed uppnå olika former och storlekar på sojaproteinet. Detta är samma typ av process som används för att göra exempelvis cornflakes.
    Det är dessa flingor vi sedan köper in.
    Om vi hade hanterat denna process själva hade det inneburit väldigt mycket mer transporter, så vi är glada att vi kan köpa in sojaproteinet i så koncentrerad form för att minimera transporterna.

    Att använda sig av hela sojabönan eller ärtor ger en helt annan produkt än Anammas.
    Kanske har du själv testat att äta eller göra bönbiffar, det blir en väldigt god slutprodukt men det blir inte alls som t.ex. biffar av Anammas färs.
    Anledningen till att produkter som Anamma finns är för att det finns en efterfråga på substitut för kött i olika rätter.
    Det är därför det finns t.ex. burgare, för att våra konsumenter vill kunna äta samma mat som alltid men utan kött.
    Det är klart att det är gott med en burgare på bara bönor men det blir inte samma sak i smak eller konsistens eller känsla.

    Väldigt mycket av världens odlade soja går till djurfoder, och väldigt lite går till livsmedel för människor.
    Anamma köper in soja från odlare som odlar soja lämplig för livsmedel och inte för djurfoder.

    Vi hoppas att detta ger dig svar på dina frågor, tveka inte att återkomma om det är något mer du undrar över!

    Ha en fin dag!
    Sofie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.