Välkommen till Anamma kund- och supportforum
Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring våra produkter och recept. Skicka gärna in dina förslag och idéer!
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss via vårt kontaktformulär
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Anamma lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress) i max 3 år. Läs mer om vår sekretess och integritets policy
OM ANAMMA
Vår filosofi har alltid byggt på att vego-mat ska vara riktigt god och vi gör ingen skillnad på om du är vegan eller köttätare. Det är många som vill äta mat från växtriket och vår grej är att få det att hända. Därför har vi satsat allt på att göra helt vegansk mat till något riktigt gott och enkelt. Du kan läsa mer om Anamma och vårt arbete här
Tack för din fråga! Vi tillsätter ingen fytinsyra i Anammas vegofärs utan det finns naturligt i sojabönan.
Önskar dig en fin dag!
Tack för din fråga! Vi har inte analyserat exakt mängd fytinsyra i de olika Anammaprodukterna. Enbart fytinsyramängden säger tyvärr inte heller så mycket eftersom det är förhållandet mellan järn och fytinsyra som avgör hur lätt järnet kan tas upp i kroppen och för att verkligen se vad som tas upp av kroppen är det mer avancerade analyser som krävs. Men det vi vet är att ärta har något bättre kvot mellan fytinsyra och järn.
Som du säkert vet så är en av utmaningarna med växtbaserade alternativprodukter att det är ett lågt upptag av järn från vegetabilier. Växtbaserade alternativ innehåller precis som många grönsaker antinutrienter (som t ex fytinsyra), vilket gör att järnet inte tas upp lika lätt som från kött. Kött innehåller inte antinutrienter, vilket gör att järn i kött lätt kan tas upp av kroppen.
Att hitta en process för att oskadliggöra antinutrienterna i växtbaserade alternativprodukter är inte så enkelt i verkligheten, men just den här frågan kring upptag av näringsämnen (biotillgängligheten) är en av många frågor som vi hoppas kunna hitta svar på framöver. Vi behöver hitta en lösning som både fungerar processtekniskt och som ger oss de sensoriska egenskaper vi eftersträvar. Smak, lukt och struktur behöver också vara de rätta, vi vet att smakerna måste hänga med för att vi i slutändan ska välja att äta det hälsosamma valet. Vi håller på att titta på olika lösningar i flera forskningsprojekt, där forskare, tillsammans med oss, tittar på flera hälsoaspekter av ett grönt proteinskifte, och även biotillgängligheten av järn i växtbaserade alternativprodukter. Detta innebär att vi nu tittar på råvarors biotillgänglighet av järn innan vi börjar utveckla nya produkter. En ny produkt som vi har lanserat är Anamma baljväxtfärs, analyserna är ännu inte klara för den, men den innehåller hela bönor och ärtor som behandlats för att ge ett lågt innehåll av fytinsyra.
Trevlig helg!