Orkla Foods Sverige AB

Har fått höra att anammafärsen innehåller fytinsyra som helt hämmar upptaget av järn och kalcium. Stämmer det?

Uppdaterad

Vi tillsätter ingen fytinsyra i Anammas vegofärs utan det finns naturligt i sojabönan.

Vi har inte analyserat exakt mängd fytinsyra i de olika Anammaprodukterna. Enbart fytinsyramängden säger tyvärr inte heller så mycket eftersom det är förhållandet mellan järn och fytinsyra som avgör hur lätt järnet kan tas upp i kroppen och för att verkligen se vad som tas upp av kroppen är det mer avancerade analyser som krävs. Men det vi vet är att ärta har något bättre kvot mellan fytinsyra och järn.

Växtbaserade alternativ innehåller precis som många grönsaker antinutrienter (som t ex fytinsyra), vilket gör att järnet inte tas upp lika lätt som från kött (som inte innehåller antinutrienter).
Att hitta en process för att oskadliggöra antinutrienterna i växtbaserade alternativprodukter är inte så enkelt i verkligheten, men just den här frågan kring upptag av näringsämnen (biotillgängligheten) är en av många frågor som vi hoppas kunna hitta svar på framöver. Vi håller på att titta på olika lösningar i flera forskningsprojekt, där forskare, tillsammans med oss, tittar på flera hälsoaspekter av ett grönt proteinskifte, och även biotillgängligheten av järn i växtbaserade alternativprodukter. Detta innebär att vi nu tittar på råvarors biotillgänglighet av järn innan vi börjar utveckla nya produkter.

En ny produkt som vi har lanserat är Anamma baljväxtfärs, analyserna är ännu inte klara för den, men den innehåller hela bönor och ärtor som behandlats för att ge ett lågt innehåll av fytinsyra.  

warning Created with Sketch.