Välkommen till Anamma kund- och supportforum
Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring våra produkter och recept. Skicka gärna in dina förslag och idéer!
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss via vårt kontaktformulär
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Anamma lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress) i max 3 år. Läs mer om vår sekretess och integritets policy
OM ANAMMA
Vår filosofi har alltid byggt på att vego-mat ska vara riktigt god och vi gör ingen skillnad på om du är vegan eller köttätare. Det är många som vill äta mat från växtriket och vår grej är att få det att hända. Därför har vi satsat allt på att göra helt vegansk mat till något riktigt gott och enkelt. Du kan läsa mer om Anamma och vårt arbete här
Tack för din fråga!
Vi tillsätter samt mäter inte järn i våra produkter därför har vi inte har specifika rekommendationer för järnupptag.
Önskar dig en fin dag!
Jag blir väldigt besviken på ert svar måste jag säga.
Har ni inget intresse av att göra näringsriktig mat som på allvar kan ersätta kött?
Vi har tidigare diskuterat alternativet att näringsberika olika produkter i Anammas sortimentet men den diskussionen slutade i ett aktivt val att inte berika produkterna.
Anledningen är främst att många veganer redan tar tillskott av olika typer av vitaminer.
Olika människor äter dessutom olika mängder av exempelvis färsen per portion, det är därför svårt att göra en avvägning av hur mycket vitamin man skulle dosera per 100g för att täcka gemene mans behov, och samtidigt inte bidra till överdosering hos de som äter väldigt mycket. Det är helt enkelt en väldigt svår avvägning och vi har därför sagt att varje konsument själv bör ta ansvar för sitt personliga vitaminintag i det här fallet.
När vi har ställt frågan till våra konsumenter med berikade produkter visar det sig att majoriteten inte tycker att vi som livsmedelsföretag ska lägga oss i konsumenternas vitaminintag, utan detta vill man ta ansvar för själv.
Det är väldigt många veganer och vegetarianer som tar B12 tillskott och därför är man inte intresserade av att köpa berikad mat för då har man inte koll på hur mycket man får i sig. Därför har vi beslutat oss för att inte berika Anammas produkter.
Anamma är tänk att vara en del av en näringsrik kost precis som kött, och i övrig borde man äta alla sina näringsämnen av grönsaker, spannmål, baljväxter, nötter, frön etc.
Önskar dig en fin dag!
men frågan om hur mycket järn man kan tillgodogöra sig kvarstår.
Om man inte vet hur mycket järn som går att tillgodogöra sig i era produkter-hur ska man i så fall veta om man behöver ta tillskott?
Grundfrågan var: Kan man tillgodogöra sig järnet i era produkter?
Precis som med väldigt många andra livsmedel och produkter varken mäter eller anger vi järnmängden. Anammas produkter ska användas som en del av en varierad kost där du får i dig näringsämnen från många olika källor. Inte som en källa till järn på samma sätt som t.ex. inälvsmat.
Din fråga som gäller om man kan tillgodogöra sig järnet i våra produkter är svår att svara på. Allt järn kan man ta upp men det varierar bland annat på hur din kost ser ut i övrigt och vilket slags järn det gäller.
Så här skriver Livsmedelsverket:
Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.
Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt. Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att tillgodogöra sig och utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn som inte tas upp av kroppen lika effektivt och i större grad påverkas av andra ämnen. Vitamin C, fisk och kött ("köttfaktorn") kan exempelvis förbättra upptaget av icke-hemjärn medan ämnen som polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i fiberrika livsmedel som spannmål, baljväxter och nötter) kan minska upptaget. Fytinsyran bryts till viss del ner genom långtidsjäsning av bröd och surdegsbakning. Groddning av baljväxter och frön minskar också mängden fytinsyra.
Även ett högt intag av kalcium kan verka hämmande på järnupptaget, men detta har mest observerats i måltidsstudier (single meal) och inte över längre tidsperioder.
En person med järnbrist tar upp mer järn från maten än en person med fyllda järndepåer.
Här kan du läsa mer: https://www.livsmdelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn
Om du utelutande äter växtbaserad kost kan det vara en bra ide att tillgodose sig järn genom tillskott, men vi på Anamma kan inte ge dig råd om hur mycket.
Om du oroar dig för ditt järnintag rekommenderar vi dig att du kontaktar en läkare eller dietist som kan hjälpa just dig med just din kost.
Ha en fin dag!