Till senaste kommentaren

Kartläggning om ultraprocessad mat i EU

Hej!

SvD släppte nyligen en artikel om en kartläggning som skett inom EU överultraprocessad mat. Där hamnar Sverige i toppen. De nämner bland annat färdigmat och köttsubstitut som en del av anledningen. Min fråga till er är om era produkter räknas in i denna kategori av mat?

Den produkt jag är mest intresserad av att veta om den räknas in är er formbara färs som är oslagbar som köttsubstitut till vegobollar. 

Länkar:
https://www.svd.se/pizza-och-korv--svenskar-ater-mest-skrapmat-i-eu
https://www.svd.se/forskare-ultraprocessad-mat-farligare-an-folk-tror
Matilda

Kommentarer

  • Det finns ingen vedertagen definition för processad eller ultraprocessad mat. Anammas produkter som t ex vegokorv och vegoburgare är oftast bättre för både hälsa och klimat än motsvarande processade köttalternativ (de har bl a lägre andel mättat fett och ofta lägre saltnivå), men de är mer processade än en rå biff.
    Våra produkter är mestadels tänkta som ett alternativ till kött, och ska inte ersätta råa grönsaker och baljväxter på tallriken. Vi rekommenderar en varierad kost med lagom nivåer av fett, kolhydrater och protein.

    Vi är ödmjuka inför att området växtbaserade alternativ är ett nytt område där vi som verkar i branschen hela tiden bygger på oss ny kunskap och vi är en del av att driva forskningen inom växtbaserade livsmedel framåt. Anamma ägs av Orkla Foods Sverige som är en del av det tvärvetenskapliga forskningscentret Pan Sweden, vas mål är att skapa en förståelse och en verktygslåda för att i framtiden skapa goda och hållbara växtbaserade produkter med påvisade positiva effekter för hälsan. Du kan läsa mer om projektet PAN Sweden här.
    Carly

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.