Till senaste kommentaren

Vad är metylcellulosa som ni använder i flera produkter?

.

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Tack för din fråga!
  Vi använder metylcellulosa i vissa av våra produkter för att de ska hålla ihop på ett bra sätt. Metylcellulosa är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Metylcellulosa fungerar som fiber under matsmältningen och har inga kända hälsorisker. Källa: Livsmedelsverket – Äkta vara.
  Alexandra
 • Cellulosa förekommer i cellväggarna hos växter. Ren cellulosa är ett vitt ämne med fiberkaraktär som kan absorbera vatten. Kemiskt är det en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Mikrokristallin cellulosa framställs från cellulosa eller bomull som behandlats med syra. De övriga ämnena kallas cellulosaderivat och framställs ur cellulosa i kemiska processer. Förtjocknings- och stabiliseringsmedel. E 468 får endast användas till kosttillskott och som bärare till bordssötningsmedel. Övriga får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs.
  Tii
 • Hej, när ni skriver metylcellulosa så är det väl det "äkta" och inte det  syntetiska ni menar?
  Mvh Monica
  Monica Petersson
 • Hej Monica,

  Cellulosa finns naturligt i växternas cellväggar och är en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Metylcellulosa (E461) är ett cellulosaderivat och framställs ur cellulosa. Det används som förtjockning- och stabiliseringsmedel och är tillåten i olika sorters livsmedel. I Anammas fall används metylcellulosa för att kunna göra produkter utan äggvita.

  När man ätit metylcellulosa absorberas det inte av tarmarna utan passerar ostört genom mag-tarmkanalen. Den drar till sig vatten i tjocktarmen och kan därför användas mot flera olika sjukdomstillstånd i matsmältningskanalen. Metylcellulosa används också vid tillverkning av kosttillskottskapslar. Dess ätliga och icke-toxiska egenskaper gör att det blir ett säkert alternativ till gelatin.

  Anamma har provat hundratals olika sätt att bli kvitt äggvita i produkterna. Potatismjöl som du föreslår delar problemet med det flesta andra bindemedel nämligen att det inte fungerar fullt ut i en matfabrik där behandlingen av produkterna ibland blir lite tuff. Vi har valt metylcellulosa för att det fungerar och att det inte tas upp av kroppen vilket gör att den (trots att den är en tillsats) inte är tveksam ur ett hälsoperspektiv.
  Bernadetta

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.